Категории

Информация

  Промоции

  Най-продавани

  Легендата за мартениците - разбери от къде започва традицията и какво символизират мартениците

  Легендата за мартениците - разбери от къде започва традицията и какво символизират мартениците

  Всяка година на първи март млади и стари се окичват с преплетени бели и червени конци, поздравяват се и си пожелават благоденствие, здраве и дълголетие. Но от къде произтича този стар български обичай и какво всъщност символизират мартеничките? Защо ги сваляме едва когато видим първите щъркели и какво ни предвещават те?

  Легендата за мартеничките се предава поколения наред в няколко различни варианта, но всеки от тях е свързан с хан Аспарух, създателят на първата българска държава, който бил предизвестен за пристигането на сестра си Хуба на новооткритите български земи с бял конец, вързан за крачето на птица, и обагрен с алено червена кръв. Според повечето предания, това била кръвта на брат му Баян. Бягайки от хазарите, заедно със сестра си, те следвали гълъб с вързана на него златна нишка. Гълъбът бил изпратен от Аспарух като знак за намерена свободна земя, която да се нарече България. Хуба вързала на крачето на птицата бял конец, а другият му край държал Баян. Уцелен от стрела на преследвачите си, кръвта на Баян бликнала и обагрила белия конец. В този момент се появил Аспарух заедно с хората си, а хазарите от страх побягнали. Владетелят на българите взел конеца, напоен с кръвта на брат си и закичил всеки от своите войници с късче от него като символ на българското единство. Братята не изпълнили заръката на баща си, мъдрия хан Кубрат, да търсят заедно земя за народа си, разделили се и това едва не довело на смъртта на един от тях. Осъзнавайки смисъла на бащините думи, Аспарух заръчал бяло-червеня конец никога да не се разкъсва, защото само когато са заедно българите имат силата да победят всекиго. Денят бил първи март и от тогава до днес на този ден всички българи се закичват с алено-бели конци за здраве и сполуки.

  Няма точно определен срок докога точно да се носи точно мартеницата, но според традициите трябва да се свали най-рано на 9-ти март (Младенци) или най-късно на 25-ти март (Благовец). Свалянето на мартеницата бележи края на зимата и настъпването на по-плодородно време. Ето защо може би най-популярно е твърдението, че мартеницата се сваля, когато човек види цъфнало плодно дръвче. В някои краища на страната, тя се сваля, когато се види щъркел или лястовица, птици връщащи се отново на нашите земи, когато времето се затопли, а земята е готова за ранната пролетна сеитба. Поверието е, че ако видиш щъркела в полет, годината ще върви добре. Ако щъркелът е кацнал, ще е мързелива.

  Популярно напоследък е с вързването на мартеницата, човекът на който се вързва, да си намисли желание в момента, преди тя да бъде вързана. Смята се, че така желанието ще бъде вързано за човека и магията, носена от мартеничката, ще му помогне да се сбъдне.

  Свалената мартеница се връзва на цъфнала клонка на слива, ябълка, праскова или трендафил, за да стане плодовито дървото и да са бели и червени, хубави и здрави хората. Мартеницата може да се сложи под камък. Ако след 9 дни под камъка има мравки или други буболечки, годината ще бъде добра. Както и да постъпите, помнете че мартеница се носи за здраве и късмет, защото е символ на обединението и единството, а то не може да не бъде увенчано от успехи.

  честита баба марта

  106Коментари

   • Avatar
    토토사이트
    апр 1, 2021

    스포츠토토 사설 토토사이트 안전놀이터 슬롯사이트 주소 뱃사공 bebe40.com 스포츠중계 바이럴마케팅 태영호국회의원 손흥민 케인 설날새뱃돈 초격차뜻 슬롯 전용 사이트 안전사이트추천 쿠폰지급 퍼스트카지노 토토사이트검증토토사이트 슬롯사이트 스포츠중계 토토사이트 토토사이트

    • Avatar
     сеп 12, 2022

    • Avatar
     ное 5, 2022

  Serwis anten telewizyjnych

  Obsługa techniczna dekoderów i zestawów telewizji cyfrowej oraz montaż anteny satelitarnej Polsat i Canal+

  Leave a Reply

  * Name:
  * E-mail: (Not Published)
     Website: (Site url withhttp://)
  * Comment:
  Type Code